20’lik diş adıyla bilinen üçüncü azı dişleri, 17-18 yaş itibariyle çıkmaya başlar. 21 yaşına doğru da gelişimini tamamlamış olur. Bu dişlerin çıkma sürecinde uyguladıkları baskı kişilere çok fazla acı verebilir. Bu dişlerin doğru bir şekilde çıkmaması sonucunda çevredeki dişlere ve çene kemiğine zarar verebilirler. Herkeste farklı bir durumla kendini gösterebilir. Tam çıkabilir ya da çene kemiği üzerinde tam veya yarı gömülü olarak çıkabilirler. Tam çıkmamaları durumunda ise bizlerin 20’lik diş ağrısı olarak bildiği problem başlar. Kişilerin günlük yaşantısını sekteye uğratacak kadar güçlü olan yirmilik diş ağrısına ne iyi gelir, belirtileri nelerdir kişiden kişiye göre değişen bir süreci içerebilir.
Bebeklik döneminde çıkan süt dişlerimiz, ileriki dönemlerde yerini azı dişlere bırakır. Azı dişlerde belirli dönemler içerisinde sırasıyla çıkar. Yirmilik diş olarak bildiğimiz azı dişlerde çocukluk döneminde 10’lu yaşlar sonunda, ergenlik döneminde de 20’li yaşların içerisinde çıkar. Konum olarak alt ve üst çenede en son sırada yer alırlar. Adı her ne kadar 20’lik diş olarak geçse de 30’lu yaşlar içerisinde çıkan veya rahatsızlık veren durumları da vardır. Kişinin sahip olmuş olduğu çene, kemik gelişimi etmenlerine bağlıdır. Eğer ki çıkış yer darlığı, diş eti, komşu diş durumu müsaitse normal bir şekilde çıkabilirler. Durum tam tersiyse dişlerin çarpık çıkması, komşu dişlere veya çene kemiğine doğru çıkması olanak bulur.
Dişlerimiz belirli bir sıralama ve gelişim içerisinde çıkar. Kesici dişler, köpek dişleri ve azı dişlerinin çıkmasının ardından kemik ve çene gelişimi de tamamlandığında 20lik dişlerin çıkma süreci başlar.
Çıkma sürecinde özellikle çenede ağrı oluşabilir. Kimileri hafif ağrı ile bu süreci atlatabilir. Bu süreci yaşayanlar en çok 20lik diş kaç günde çıkar sorusunu merak eder. Çenedeki ağrı başladıktan 4-5 gün içerisinde damak yarılır ve diş çıkmaya başlar.
Tavsiye : Diş apsesine ne iyi gelir
Diş ağrısı başlı başına bir problemdir. Çürük dişlerde, dolgu dişlerde yaşanan bu süreç yirmilik dişlerde çok daha fazlasıyla kendini hissettirir. 20’lik diş ağrısı belirtileri genel olarak aşağıdaki şekilleriyle bilinir;
Yirmilik dişlerin çıkması az da olsa herkeste acıya sebep olabilir. Bunun nedeni dişlerin çıkabilmek için diş etlerine baskı uygulaması ve sonunda diş etlerinin yarılmasıdır. Hastalar da bu süreçte ağrıyı geçirebilmek adına çeşitli yöntemlere başvurabilir. Ancak ağrıyı önlemek adına yanlış bir tercihte bulunmak durumu daha kötü hale getirebilir.
Örnek vermek gerekirse, ağrı olduğu zamanda da ağız ve diş bakımınızı yapmanız gerekir. Dişleri fırçalamamak, bu dönemde yapılacak yanlış bir davranış olur. Mümkün olduğunda dişinizin her yerine ulaşabilen yumuşak diş fırçası, diş ipi ve ağız gargarası ile bakım rutininize devam edin. Ancak ağrılarınız şiddetliyse diş hekiminizin önerdiği ağrı kesici ilaçları da kullanabilirsiniz.
Ağrı döneminde yatıştırıcı yöntemler uygulamak isterseniz de şunları uygulayabilirsiniz;
Tavsiye : Diş Eti Kanaması
Eğer 20’lik dişinizdeki durum artık cerrahi bir müdahaleyi gerektiriyorsa bu durumda diş alınabilir. Böyle bir müdahaleyi gerektirecek durumlar ise;
-Diş etinde kanama, aşırı ağız kokusu veya ağrı olması olarak sıralanabilir. Bu gibi durumlarda 20’lik dişler cerrahi operasyonla alınabilir.
Whatsapp Randevu