PERİODONTOLOJİ

Periodontoloji
Periodontoloji

Diş, çevresinde yumuşak ve sert dokular mevcut olup bu dokular ağız ve diş sağlığı bakımından son derece önemlidir. Genel vücut sağlığı ile doğrudan ilgili olabilen bu dokularda, birçok sebebe bağlı olarak bazı sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu kapsamda Periodontoloji, diş çevresindeki dokularda, bilinen tabirle diş eti ve diş köklerinde karşılaşılan hastalıklarla ilgilenmektedir.

Dişlerde ya da diş etinde meydana gelen iltihapların ilerlemesi durumunda diş kaybına varan ciddi sorunlarla karşılaşılabilmektedir. Bu sebeple diş eti hastalığı belirtileri ile ilk karşılaştığınız anda ciddiye almalı ve en kısa sürede diş eti hastalıkları bölümü için randevu almalısınız. Daha detaylı bilgi ve periodontoloji fiyatları için Trabzon Periodontoloji hizmeti veren Dekodent iletişim adresleri üzerinden online randevu oluşturabilirsiniz. 

Periodontoloji Nedir?

Dişler ve dişi çevreleyen dokuların sağlık ve hastalık durumları ile ilgilenen diş hekimliği dalı ‘Periodontoloji’ olarak adlandırılır. Periodontoloji nedir? sorununun yanı sıra periodontoloji ne yapar? sorusu da hastalar tarafından araştırılmaktadır. Basit diş eti iltihaplarından daha ileri seviyedeki diş eti sorunlarına kadar geniş bir alanı kapsayan periodontoloji, diş çevresindeki yumuşak ve sert dokular başta olmak üzere diş kökleri ve diş etrafındaki kemikler ile ilgilenmektedir. Bu alanda uzman olarak tedavi gerçekleştiren kişiler ise periodontist olarak olarak adlandırılır. 

Sağlıklı bir diş ve diş etlerine sahip olmanız amacıyla diş eti bölümü, yaşam kalitenizi düşüren sorunlarda periodontoloji tedavisi ile sizlere yardımcı oluyor. Genel olarak bakıldığında ağız ve diş sağlığını tehlikeye atacak hastalıkların tespitine ve tedavisine odaklanmaktadır. Bununla birlikte diş kaybını önleyici tedaviler uygulanmaktadır.

Tavsiye >> Pedodonti

Diş Eti Hastalığının Belirtileri

Özellikle yeme-içme ya da konuşma gibi temel yaşam fonksiyonlarını gerçekleştirirken hissedilen ağız ve diş sağlığı sorunları, kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. İlk karşılaşılan belirtilerden biri diş etlerinde kanama olmaktadır. Ayrıca diş etlerinin kırmızı ya da mora dönen renk değişimleri önemli bir hastalık habercisi olabilir. Bunlara ek olarak en sık karşılaşılan diş eti hastalığının belirtileri arasında;

  • Diş etlerinde çekilme ve açığa çıkmış diş köklerinde hassasiyet,
  • Dişlerin uzaması ya da sallanmaya başlaması,
  • Kızarık, parlak ve kaşınan diş etleri, 
  • Diş etlerinde şişme ve apse oluşumu,
  • Diş ve diş etleri arasından gelen iltihap,
  • Ağızda kötü koku ve tat oluşumu,

gibi belirtileri sayabiliriz. Bu belirtiler ile karşılaşmamıza sebep olan belli başlı sorunlar ise aşağıdaki gibidir;

  • Dişlerin düzenli şekilde temizlenmemesi
  • Bakteri plakları
  • Stres 
  • Yanlış beslenme
  • Çeşitli hastalıklar ve ilaç kullanımı
  • Aşırı sigara ve alkol kullanımı

Periodontoloji Tedavisi Ne Kadar Sürer? 

Diş eti hastalıkları tedavi süresi; erken teşhis, uygulanan tedavi yöntemi ve tedavi takibi gibi hususlara bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Hastalığın durumuna göre uzman diş hekimi, tedavi süreci hakkında hastayı bilgilendirir ve hastaya özel gerçekleştirilen tedavi süreci ve tedavi süresini belirtir. 

Periodontoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilen tedaviler; cerrahi tedaviler ve cerrahi olmayan tedaviler olarak ayrılmaktadır. Periodontoloji tedavisinin süresi, tedavi sürecinde uygulanacak adımlara göre değişiklik göstermektedir. Periodontoloji diş taşı temizliği gibi işlemler cerrahi olmayan işlemler kapsamına girerken bunların yanı sıra lokal anestezi ile birçok cerrahi işlemde gerçekleştirilmektedir. 

Periodontoloji Tedavisi Nasıl Olur?

Hastanın ağız ve diş sağlığını yeniden kazanması için uygulanan tedaviler, hastalara ve hastalık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Trabzon periodontoloji hizmetlerinde tedavi süreci belli adımlara ayrılmıştır.  

  • Hastalığın Teşhis Edilmesi: İlk ve en önemli aşama hastalığın doğru teşhisidir. Ön bilgi, klinik muayene ve çeşitli değerlendirmeler ile hastalık için doğru bir tanı konulur. 
  • Profesyonel Temizlik: Son teknoloji cihazlar ile profesyonel temizlik sağlanır ve dişler, tamamen temizlenir. Bu aşamada parlatma işlemi de yapılabilmektedir.
  • Antibiyotik Tedavisi: Diş eti enfeksiyonu bulunan hastalıklarda antibiyotik kullanımı gerekebilir. Bu aşamada tedaviye destek için antibiyotik başlatılabilir.
  • Cerrahi Tedavi: İlerlemiş vakalarda cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Genel ya da lokal anestezi ile gerçekleştirilen bu tedaviler ile kökler, kemik yüzeyleri ve diş etleri iltihaplardan temizlenir.
  • Tamamlayıcı ve Destekleyici Tedavi: 3 ya da 6 aylık periyotlarda gerçekleştirilen kontroller ile tamamlayıcı ve destekleyici tedavi sağlanır.