Diş eti şişmesi, oldukça yaygın olmakla birlikte sıklıkla ihmal edilebilen bir durumdur. Bu durumun ortaya çıkmasında birçok etken bulunmaktadır. Diş eti şişliği yaşamanız durumunda ilk göze çarpan etkenler ağrı ve hassasiyet durumudur. Ağız bakımına dikkat edildiği sürece ağız ve diş sağlığınızda herhangi bir problem yaşamazsınız. Fakat zaman zaman ortaya çıkabilen bu durumda rahatsızlığın daha ileri boyutlara ulaşmaması için mutlaka hekim kontrolüne başvurmalı ve söylenilenleri dikkate almalısınız. Peki diş eti şişmesi neden olur, bu durumla nasıl başa çıkabiliriz bunları inceleyelim.
Diş etinde şişlik yaygın bir problem olmakla birlikte sık sık meydana gelebilmektedir. Ağız hijyenine dikkat edilmediği durumlarda bakterilerin diş etlerinde iltihaplanma oluşturması olarak ifade edilebilir. Bunun başlıca sebepleri enfeksiyon, hormonal durumlar ve iltihap olarak sıralanabilir. Bu rahatsızlık çoğunlukla geçici bir sağlık sorunu olmasının yanı sıra bazen kalıcı da olabilmektedir. Ağız bakımı ve diş hijyenine özen gösterilmediği sürece bakterilerin çoğalması ve diğer dişlere zarar vermesi kaçınılmaz olacaktır. Bu sebeple diş eti iltihabı en kısa sürede giderilmeli ve ertelenmeden tedavi ettirilmelidir.
Diş etlerinde şişme olduğunu anlamak zor değildir. Hemen hemen benzer belirtilerin yanında altta yatan hastalığa bağlı olarak da değişebilmektedir. Diş eti şişliği meydana gelmeden önce de vücut çeşitli reaksiyonlar gösterebilmektedir. Bunların en temeli diş eti kanaması ve diş etlerinde oluşan renk değişimleridir. Diş eti şişmesinin en yaygın belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür;
Diş etlerinde acı hissi,
Diş etlerinin çekilmesi,
Ağız içerisinde oluşan yaralar,
Ağız kokusu,
Tahriş,
Ağrı,
İshal,
Kabızlık
Bazı durumlarda ağrısız diş eti şişmesi de görülebilmektedir. Diş etlerinde iltihap oluşması durumunda diş kayıplarına kadar ciddi problemler yaşayabilirsiniz. Sağlıksız beslenme, ağız ve diş bakımının yapılmaması ve çeşitli enfeksiyonlar diş eti iltihabına neden olur. Bu sebeple mutlaka düzenli aralıklarla hekiminize başvurmalı ve tedavilerini geciktirmemelisiniz.
Diş etinde şişlik neden olur sorusunun cevabı yukarıda verilenleri içermektedir. Diş etlerinde şişme durumu mevcutsa öncelikle doktorunuzun verdiği tavsiyeleri uygulamasınız. Bunun yanı sıra diş eti şişmesi şu şekilde geçebilmektedir;
Doğru diş fırçası kullanın.
Diş ipi kullanmayı ihmal etmeyin.
Tuzlu su gargarası yapın.
Nikotin ve kafein tüketimini mümkünse bırakın veya en aza indirin.
Diş etlerinde iltihap oluşumunu gidermek için buz kompres yapın.
Bol bol su tüketin.
Sebze ve lifli gıdaları tüketmeye özen gösterin.
Arka diş eti şişmesi durumunun geçmesi için ise dişlerinizi nazik fırçalamalı ve diş ipini doğru kullanmalısınız.
Diş Eti Şişmesini Geçirmek için Uygulanabilecek Doğal Yöntemler
İlaç tedavilerinin yanı sıra diş eti iltihabını evde geçirebilmenizi sağlayacak doğal yöntemler arasında;
Diş eti şişmesi nedenleri arasında sizlerde herhangi bir belirtiye sahipseniz bunu geçirmek için uygulayabileceğiniz doğal yöntemlere başvurabilirsiniz. Bu yöntemler özellikle ağrı ve sızı gibi şikayetleri hafifletmede oldukça işe yaramaktadır.
Tuzlu su gargarası: Diş eti iltihabı neden olur sorusunun cevabı olan kötü ağız bakımına maruz kalmışsanız tuzlu su gargarası yaparak diş etlerinizdeki şişliği giderebilirsiniz.
Zerdeçal: Diş eti şişmesine ne iyi gelir diye düşünüyorsanız antioksidan özelliği taşıyan zerdeçal ve limon kürü uygulanabilen doğal yöntemlerdendir.
Kekik Yağı: Hamilelikte diş eti şişmesi için de sıklıkla tercih edilen kekik yağını ılık suyla karıştırarak gargara yapabilirsiniz.
Diş eti şişmesi nasıl geçer evde arayışlarına en faydalı çözümler yukarıda verildiği gibidir. Fakat diş eti şişliği için mutlaka hekiminizle görüşmeyi ihmal etmemelisiniz.
Diş şişmesi neden olur veya damakların şişmesi neden olur sorusunun yanı sıra şişliğin geçme süresi de sıklıkla araştırılan konular arasındadır. Bu süre kendiliğinden birkaç gün içerisinde geçebileceği gibi sorunun bir haftayı geçmesi durumunda hekim kontrolü gerçekleştirilmelidir. Doktorunuz gerekli gördüğü takdirde diş eti şişmesi için ilaç vererek sürecin rahat geçmesini sağlamaktadır.
İlginizi Çekebilir>> Diş Çürümesinin Nedenleri
Diş eti şişmesi için alınabilecek önlemler şu şekildedir;
Ağız bakımınıza dikkat etmelisiniz,
Fırçalama işlemi esnasında baskıdan kaçınmalı, doğru fırçalama tekniği uygulamalısınız,
Diş aralarına kaçan besin atıkları için diş ipi kullanmalısınız,
Su tüketimini artırmalısınız,
Çay, kahve ve tütün ürünlerinin kullanımını azaltmalısınız.
Bebeklerde diş eti şişmesi ve çocuklarda diş eti şişmesi görülmesi büyüme çağında oldukları için oldukça normaldir. Yeni çıkan süt dişlerden kaynaklı olan bu durumu uzun süreli gözlemliyorsanız doktora başvurmalısınız
Whatsapp Randevu