Dişlerimizin görünümünü oldukça rahatsız edici bir duruma getirebilen diş taşı, kısa bir işlem sonrasında temizlenebiliyor. Ancak burada diş taşlarının oluşumuna neden olacak her türlü gıda ve işlemden uzak durmak çok daha mantıklı olacaktır. Çünkü böyle bir durumun söz konusu olması ve gerekli zaman içerisinde tedavinin yapılmaması durumunda, diş eti kanaması, diş kayıpları gibi daha ileri derecede sonuçlar da yaşanabilir. Diş eti temizliği nasıl yapılır, süreç öncesinde ve sonrasında nelere dikkat edilmelidir? Merak ettiğiniz tüm detayları içeriğimizden öğrenebileceksiniz.
Dişlerimizin dış tabakası yani diş minesi olarak adlandırdığımız tabaka, gün içerisinde çok farklı gıdalara maruz kalıyor. Sıcak ve soğuk içecekler, katı veya sıvı gıdalar, tüketildikleri sırada ağız içerisinde diş yüzeyinde kalabilir. Ancak rutin ve iyi bir diş fırçalama ile bunları arındırabilirsiniz. Lakin diş bakımınızı aksatmanız durumunda yüzeyde kalan gıda atıkları, zamanla katı hale gelir ve diş taşı oluşumu böylelikle gerçekleşmiş olur.
Böyle bir durum kendini belirgin hale getirmesi de aslında dişlerinizdeki renk değişimiyle olur. Zamanla katılaşan plaklar, kahve, çay ve sigara gibi tüketimlerin artması sonucunda sarı, kahverengi renklerini alır. Diş taşlarının oluşum nedenlerini genel olarak şu maddelerle sıralayabiliriz;
Diğer diş tedavilerinin aksine oldukça kolay bir işleme sahiptir. Korkulacak herhangi bir durum söz konusu değildir. Eğer ki diş plakları üzerindeki diş taşları sertleşmiş ise diş hekiminin müdahale etmesi mecburidir. Aksi bir durumda ise evde diş ipi kullanımı ile dişlerdeki plakları temizleyebilirsiniz. Ancak ileri durumlarda diş hekimleri tarafından yapılan işlemler şunları içerecektir;
Diş taşı temizliği genelde tek seans ile sona ermektedir. Ancak seans süresi kişiden kişiye göre değişir. Belirli dişlere uygulanabileceği gibi tüm işlerde de bu işlem yapılabilir. İşlem süresi de buna bağlı olarak değişebilir. Ortalama süresi de 30-40 dakika civarıdır.
İşlemin yapılma sıklığını da diş hekimi belirler. Eğer ki sigara, kahve gibi tüketimleriniz fazlaysa 6 ayda bir zaten böyle bir işleme ihtiyaç duyacak duruma gelirsiniz. Bununla beraber ise ağız kuruluğu olanlar, düzenli ilaç kullananlar, diş bakım rutinini yapmayanlar, nişastalı ve şekerli yiyecekleri çok tüketenler, boyun ve baş bölgesinde radyoterapi işlemi görenler, 6 ayda bir mutlaka diş taşlarını temizletmelidir.
Aslında diş taşının bahsettiği burada bakteri olmaktadır. Yiyeceklerin dişlerin arasında kalması ile zamanla bakteri oluşumu gerçekleşir. Eğer ki sertleşir de ağız içerisinde kalıcılıkları gerçekleşir. Böyle bir durumda ise diş taşlarının temizlenmesi bir gerekliliktir. Bu işlem zararlı olarak nitelendirilemez. Aksi olarak, yapılmadığı zaman çene ve diş etlerine, diş yüzeylerine kadar zarar verebilmektedir.
Her diş ve ağız işleminde olduğu gibi hastalar işlem sonrasında bir takım durumlara dikkat etmelidir. Diş taşlarının temizliği sonrasında dikkat edilmesi gerekenler ise şunlardır;
Whatsapp Randevu