Dekodent

ENDODONTİ

Endodonti
Endodonti

Diş Hekimliği anabilim dalı olan endodonti, diğer bir isim kanal tedavisi olarak bilinmektedir. Dişin enfeksiyonun ve enfeksiyonun pulpa katmanlarına kadar inmesi durumunda dişe kanal tedavisi uygulanır. Geleneksel tedavi yöntemlerinde aşılama olan dişin kurtarılması imkansız asla teknoloji ve uygulanan gelişmiş tedaviler ile dişin çekilmesinden kurtarılması mümkün. Endodonti temel prensibinde güvence kapan pulpanın ve diş sinirlerinin elde edilmesi, ardından dişin doldurularak tüketilmesinden kaybedilmesi söz konusudur. Trabzon endodonti tedavilerinde ilk adresiz olan Trabzon Diş Kliniği Dekodent için endodonti randevusu görmek ve daha fazla bilgi özetini bulabilirsiniz.

Kanal Tedavisi (Endodonti) Nedir?

Diş çürüğünün dişin pulpa tabakalarına kadar indiği yönleri pulpanın ve sinirlerin ağının dişin kurtarıldığı tedavi yöntemi endodonti olarak adlandırılır. Endodonti yani diğer bir adla kanal neredeyse tedavi geri döndürmesi ve kurtarılması imkansız olan dişlerin çekilmesine gerek kalmadan kurtarılması ve ağız içinde işlevsel ve estetik bir kayıp yaşanmasının önüne geçilir. Kanal tedavisi nedir? Soruya ayrıntılı bir yanıt vermekten önce aslında diş yapısını öğrenmesi gerekir.

Farklı tabakalardan oluşan diş yapısı dıştan içe doğru sırasıyla mine, dentin, pulpa tabakaları sıralanabilir. Bu tabakalar arasında yer alan pulpa, yumuşak yapıda olup sinir ve kan damarları bu tabakadan geçer. Endodonti, pulpa tedavisi ile ilgilenir. Çeşitli organları olan pulpanın alınması ve yerleştirilmesinin doldurulması dişte kanal tedavisi olarak yönlendirir.

Endodonti Ne Zaman Gereklidir?

Dışarıdan bakıldığında sağlıklı bir görünüme sahip olan diş, aslında içeriden enfekte olarak şiddetli ağrılara sebep olabilir. Diş pulpasında oluşan çürük ve enfeksiyon, yine bu tabakada bulunan sinirleri etkileyerek şiddetli bir ağrı oluşturarak hastanın yaşam kalitesini büyük oranda düşürür. Çeşitli sebeplerle diş kökünde iltihap oluşmuşsa ancak diş hala canlı yapıda ise endodontinin gerekli olduğunu söyleyebiliriz.

Dişin kurtarılması adına endodontistler iltihabı temizler ve canlı dişi kurtarır. Peki endodontist nedir? Endodonti alanında uzman kişiler endodontist olarak tanımlanır. Endodontistler, diş pulpası, sinir yaralanması ve hastalıklarının nedenleri, teşhis ve tedavileri ile ilgilenir. Yaşadığınız şiddetli ağrılarda kanal tedavisinin gerekli olması halinde diş hekiminiz sizi uzman bir endodontiste yönlendirir.

Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Yüz travmaları, çatlak, kırılma ya da farklı sebeplerle oluşan çürükler, diş kökünde yer alan sinir ve pulpayı tahrip edebilir. Bu tahrip sonucu sinirler parçalanarak bakterilerin burada çoğalması söz konusudur. Bakterilerin çoğalması durumunda iltihap oluşur ve diş enfekte olur. Enfekte olan dişe en kısa sürede kanal tedavi uygulanmalıdır. Elbette her ağrı ve çürük durumunda kanal tedavisi uygulanmaz. Kanal tedavisinin uygulandığı durumlar arasında;

  • Sıcak ve soğuğa karşı dişte aşırı hassasiyet yaşanması,
  • Diş renginde kararma görülmesi,
  • Hasta olan diş çevresindeki dokularda yaşanan şişme ve hassasiyet,
  • Çiğneme ve diş üzerine uygulanan baskıda şiddetli ağrı yaşanması

durumlarında kanal tedavisi uygulanır. Endodonti diş tedavisi temel amacı dişin kurtarılması olup dişleri korumak ve diş kaybını önleyerek işlevsel ve fonksiyonel kayıpların önüne geçmektedir.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavisi süresi; kök kanallarındaki enfeksiyona, enfeksiyon şiddetine, diş kökü sayısına, sinirleri temizleme işlemine ve pulpada görülecek herhangi bir kist oluşumuna göre değişiklik gösterebilir. Bir kanal tedavisi ortalama 30 – 60 dk arasında sürerken, uygulanacak tedaviye ve iltihabın durumuna göre birden fazla seans gerekebilir. İkinci bir seans gereken durumlarda diş hekimi dişi kapatmadan önce yaklaşık bir hafta bekleyebilir. Bu durumlarda temizlenen diş geçici dolgu ile kapatılır. İstenen duruma gelen dişe, ikinci endodonti kanal tedavisi seansında dolgu yapılarak tedavi tamamlanır.

Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kanal tedavisi endodonti işlemleri, hastalar için endişe verici görülebilir. Ancak gelişen teknoloji ve profesyonel cihazlar ile uygulanan kanal tedavisi işlemlerinde yüksek başarı sonuçları elde edilmektedir. Lokal anestezi uygulanarak gerçekleştirilen tedavi konforlu bir şekilde tamamlandıktan sonra hasta günlük yaşamına dönebilir. Elbette kanal tedavisi sonrası yemek konusu, hastaların en sık merak ettiği nokta olmaktadır. Tedavi sonrası yemek ve diğer konular için hastaların kanal tedavisi sonrası dikkat etmesi gerekenler arasında;

  • Tedavi sonrası diş temizliğine son derece dikkat edilmeli, dişe zarar vermeyecek diş ipi ve ağız temizleme suları ile diş bakımı desteklenmelidir.
  • Kanal tedavinin tek bir dişe uygulandığı durumlarda belli bir süre o dişin yer aldığı tarafla çiğneme yapmaktan kaçınmalısınız. Bu sayede tedavi edilen diş bir süre daha korunur.
  • 2 – 3 gün gibi bir sürede tedavi oturacağından bu süre içerisinde dişi zorlayıcı besinler tüketilmemeli, sakız çiğnenmemelidir.
  • Tedavi sonrası yaklaşık 3 – 4 gün normalin dışında sıcak ya da soğuk tüketiminden kaçınmalısınız.
  • Reçete edilmeyen hiçbir ilaç bu süreçte kullanılmamalı, ilaç kullanımı için diş hekiminize danışmalısınız.

Trabzon endodonti uygulaması ve endodonti kanal tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi için iletişim kanallarımız üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.

Kanal Tedavisi Ağrılı Bir İşlem Midir?

Halk arasında yanlış bilinenin aksine kanal tedavisi zorlayıcı bir işlem değildir. Normal bir dolgu tedavisi ile neredeyse aynı seviyede olan kanal tedavisinde lokal anestezi uygulaması, yapılan herhangi bir işlemde acı ve ağrı hissetmenizi sağlar. Kanal tedavisi sonrası ağrı ise birkaç gün minimum düzeyde devam edebilir. Bu süreçte diş hekiminiz tarafından verilen ağrı kesicileri kullanır, tedavi sonrası dikkat edilecekleri göz önünde bulundurarak ağrılarınızı hafifletebilirsiniz.

Kanal Tedavisini Önlemek İçin Hangi Önlemler Alınabilir?

Kanal tedavisi, kök dişin birleşme sonucu olması dişin kurtarılmasını sağlayan bir uygulamadır. Diş kökü çeşitli sebeplerle yaşayabildiği gibi en temel sorun olan diş çürükleridir. Bu amaçla kanal tedavisini hedeflemek amacıyla en etkili yöntemle ağız bakımınıza ve diş temizliğinize önem vermek olacaktır. Dişleri temiz tutma, çeşitli temizleyici ürünler kullanarak, alkol ve tütün kullanımını azaltma veya önemli, şekerli gıdalardan uzak tutma gibi önlemler, karşılaşacağınız zorlukları büyük ölçüde azaltır. Buna ek olarak yılda iki kere diş hekimi kontrolü ile dişlerinize gereken özeni gösterebilirsiniz.

Kanal Tedavisi Tekrar Yapılabilir Mi?

Kanal tedavisi, gereken bölümler tekrar uygulanabilen bir işlemdir. Tedavi sonrası organları karşılık kök kanalı boşaltılarak, temizlenebilir ve dolgu işlemi tekrarlanabilir. Ancak iyi yapılmış yapılmış kanal tedavisi %90-95 başarı oranına sahiptir. Bu yönde hasta tedavisi sonrası herhangi bir rakiple karşılaşma ve kanal tedavisinin tekrarlanma olasılığı düşüktür.