Dekodent

PEDODONTİ

Pedodonti
Pedodonti

Ağız ve diş sağlığı tedavilerinde çocuklar için oluşturulan özel bölüm pedodonti olarak adlandırılmaktadır. 0 – 14 yaş grubu çocukları kapsayan pedodonti bölümü, önleyici ve tedavi edici uygulamalar sağlar. Ayrıca bu süreçte miniklerin, doktor korkusu yaşamaması, ağız ve diş sağlığını korumaya yönelik alışkanlıklar kazanması noktasında önemli görevler üstlenir.
Özellikle süt dişleri için ‘nasıl olsa değişecek’ düşüncesi, çocukluk döneminde ağız ve diş sağlığı için bilinen en önemli yanlıştır. Çocuğun sağlıklı gelişimi için bebeklik döneminden itibaren çocuk pedodonti bölümüne düzenli olarak başvurulmalı, ağız ve diş sağlığı takip edilmelidir. Bu noktada pedodonti uzmanı kadrosuyla minikler için hizmet veren Trabzon Dekodent kliniğini ziyaret edebilir ya da iletişim adresi üzerinden pedodonti randevu oluşturabilirsiniz.

Pedodonti Nedir?

Ağız ve diş sağlığı, yaşamın her döneminde önemlidir. Özellikle bebeklik ve çocukluk dönemlerinde miniklerin ağız ve diş sağlığını korumak adına pedodonti bölümü ile hizmet verilmektedir. Peki pedodonti nedir? 0 – 14 yaş aralığındaki miniklerin herhangi bir ağız ve diş sağlığı problemi yaşamaması adına önleyici ve tedavi edici uygulamalar, pedodonti kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Süt dişlerin ve kalıcı dişlerin sağlığı korunurken oluşan diş travmaları, çürükler ya da kalıtsal sorunlarda tedavi sağlanır. Özellikle konuşma ve beslenme gibi çocukluk döneminde ayrı bir önem taşıyan temel fonksiyonların sağlanabilmesi adına, miniklerin ağız ve diş sağlığına özen gösterilmelidir.

Pedodonti Hangi Tedavileri Uygular?

Yetişkinler için yapılan uygulamaların aksine pedodonti uygulamaları, 0 – 14 yaş aralığına göre özelleştirilmiştir. Kullanılan araçlar ve karşılaşılan sorunların tedavileri yetişkinlere oranla farklılık gösterir. Bu kapsamda çocuk pedodonti uygulamaları arasında;

  • Diş çekimi,
  • Diş temizliği,
  • Çocuk protez uygulamaları,
  • Genel anestezi altında diş tedavileri,
  • Diş travmaları tedavileri,
  • Endodontik tedaviler,
  • Süt dişleri ya da kalıcı dişler için restoratif uygulamalar,
  • Yer tutucu uygulamaları,
  • Dudak ısırma, tırnak yeme, parmak emme gibi kötü ağız alışkanlıklarının tedavisi,
  • Diş bakımı eğitimi,
  • Fluorid ve fissür örtücü uygulamaları sayılır.

Pedodontistler Neler Yapar?

Pedodonti doktoru, bebeklik ve çocukluk döneminde olan minik hastaların tedavileri için önemli görevler üstlenmektedir. Özellikle katı gıdaya geçen, süt dişleri çıkmaya başlayan minikler için ağız bakımı ve diş sağlığı son derece önemlidir. Bu noktada düzenli olarak ziyaret edilen pedodontistler;

  • Dental fobi olarak adlandırılan diş korkusunu yenerek çocuğun bu süreçte korkmadan keyifle tedavi olabilmesini sağlar.
  • Çocuğun diş ve çene gelişimini takip eder.
  • Çocuğun beslenme alışkanlıklarını düzenlediği gibi ağız, diş sağlığı bakımı ve koruması noktasında hem çocuğu hem de aileyi bilinçlendirmektedir.
  • Diş çürüğü oluşmadan önlem olarak çeşitli önleyici uygulamaları belirler ve gerçekleştirir.
  • Yaşanan diş travmalarında süreci takip eder, kontrol altında tutar.
  • Kötü ağız alışkanlıklarını önleme amacıyla tedaviler uygular.

Yer Tutucu Uygulamaları

Doğumdan sonra yaklaşık 6 – 8 ay arasında çıkmaya başlayan süt dişleri, ortalama 2.5 yaş civarında tamamlanır. Toplamda 20 adet olan süt dişleri, alt ve üst çenede kalıcı dişler gelene kadar yer alır. Çocukluk döneminde gelişimi destekleyen süt dişlerinin önemi büyüktür. Erken dökülmesi ya da erken çekilmesi durumunda diğer dişlerin bu boşluğa kayma ihtimali bulunur. Kayan dişler bu boşluğu doldurarak yerine sürülecek olan kalıcı dişin çıkmasını engelleyebilir. Bunun sonucunda dişlerde çapraşıklık gibi sorunlar meydana gelebilir.
Erken yaşlarda ortodontik tedavi gerektirecek bu durumu önlemek amacıyla, çeşitli sebeplerle erken çekilen ya da düşen süt dişleri yerine yer tutucu uygulamaları yapılır. Yer tutucu uygulamalar, ileriki yaşlarda ideal bir diş dizilimi sağlamak için geliştirilmiş olup sabit ya da hareketli apareyler şeklindedir.

Dikkatinizi çekebilir >> Diş beyazlatma

Çocuklarda Diş Çürümesine Karşı Koruyucu Önlemler

Pedodonti çocuk diş uygulamalarında en önemli konulardan biri ağız ve diş sağlığının korunması olmaktadır. İlk diş sürüldükten sonra kontrol amaçlı olarak düzenli aralıklarla diş hekimi ziyaret edilmelidir. Bu kapsamda pedodonti diş hekimi, ağız dışından muayene ve ağız içi muayene ile gelişimi kontrol altında tutar. Karşılaşılabilecek herhangi bir soruna karşı ise koruyucu önlemler gerçekleştirilir. Çocuklarda diş çürümesine karşı koruyucu önlemler fissür örtücü ve fluorid uygulamaları olarak ayrılır.

Fissür Örtücü Uygulamaları

Diş aşısı uygulaması olarak da bilinen fissür örtücü uygulamaları, diş çürüklerine karşı önleyicidir. Bilindiği üzere diş yüzeyleri girintili ve çıkıntılıdır. Bu girintili çıkıntılı yapı, diş çürüğü oluşumuna yatkındır. Gıdaların sıkışması ve yeterince temizlenememesi durumunda burada oluşacak çürüğe karşı, akıcı bir dolgu malzemesi kullanılarak bu bölge doldurulur. Fissür örtücü ve Trabzon pedodonti uygulamaları hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Trabzon ağız ve diş sağlığı  konusunda uzman hekimlerimiz ile hizmetinizdeyiz.

Fluorid Uygulamaları

Diş macunlarının temel yapısını oluşturan fluorid, diş macunlarının yanı sıra bazı besinlerde de bulunmaktadır. Flor elementi, dişlerin çürümesini önlediği gibi diş yapısını kuvvetlendirmektedir. Diş fırçalama alışkanlığını yeterince kazanamamış çocuklar için yüzeysel fluorid uygulamaları yapılarak diş yapısı güçlendirilir ve çürük oluşumunun önüne geçilir. Pedodonti Trabzon fluorid uygulamaları ile çocuklar için son derece keyifli geçen bu uygulama sonrası özellikle süt dişlerinin direnci artırılır.