Dekodent
Süt Dişleri Ne Zaman Dökülür
Süt Dişleri Ne Zaman Dökülür

Süt Dişleri Ne Zaman Dökülür?

Çocukların büyüme ve gelişimine bağlı olarak süt dişlerinin dökülme zamanı değişim gösterebilir. Süt dişlerinin tamamının dökülme tarihi ise çocukların 12 yaşına gelmiş olduğu tarihtir. Bu dönemde çocukların ağızlarındaki bütün süt dişler düşecek ve yerini kalıcı dişler alacaktır. Çocuklarda süt dişi dökülmesi konusu çocukların gelişim seviyesine göre değişim göstermekte olup erken ya da geciken diş dökülmeleri için çocuk diş hekimine danışmak önemlidir.

Süt Dişleri Kaç Tanedir ve Ne Zaman Çıkar?

Çocuklarda süt dişleri ne zaman dökülür araştırması yapanlar için süt dişlerinin tamamının dökülme tarihi için 12 yaş üstü denilebilmektedir. Çocukların tüketmiş olduğu gıdalar ve beslenme alışkanlıklarındaki kalite, süt dişlerinin dökülme tarihini de değiştirecektir. Doğru ve düzenli beslenmenin yanı sıra etkili yapılan diş bakımları ile süt dişlerinin zamanında dökülmesi ve yerini kalıcı dişlerin alması mümkündür. Çocuklarda süt dişleri;

-Ön dişler 6 ay ila 10 ay arasında,

-Alt dişler 8 ay  ila 13 ay arasında,

-Üst yan  dişler 10 ay ila 16 ay arasında,

-Köpek dişleri 16 ay  ila 23 ay arasında,

-Birinci süt azıları 13 ay ila 19 ay arasında,

-İkinci süt azıları ise 23 ay ila 33 ay arasında çıkabilir.

Bu süre çocukların anne sütü emme seviyelerine ve genetik faktörlerine göre de değişim gösterebilir.

Süt Dişlerin Sürme ve Dökülme Zamanları

Süt dişlerinin geç dökülmesi ya da geç çıkması durumu tamamen genetik faktörler ve beslenme seçeneklerine bağlıdır. Beslenme alışkanlığı farklı olan çocuklarda süt dişlerinin dökülme sırası değişim gösterebilir. Bu kapsamda

-6 ay ile 2 yaşına kadar bebeklerin tüm süt dişlerinin tamamlanması gerekiyor.

-Sağlıklı bebeklerde 12 yaşında bütün süt dişlerinin dökülüp yerini kalıcı dişlerin alması gerekiyor.

Tavsiye : Diş Taşı Temizliği

İlk Olarak Hangi Süt Dişleri Dökülür?

Anne babaların bebeklerle ilgili en çok merak etmiş oldukları içeriklerden bir tanesini bütün süt dişleri dökülür mü sorusu oluşturuyor. Süt dişlerinin dökülmesi sırasında ise ilk olarak ilk çıkan alt ön kesici dişlerin dökülmesi olur. Bu süreç genellikle çocuklar 5 yaşındayken yaşanır. Ancak bazı sebeplerden dolayı 12 yaşına kadar uzayabilme durumu söz konusudur.  

7 ila 8 yaş arasında alt çenede bulunan ön dişler düşmeye başlarken, 9 ila 12 yaş arasında ise diğer dişler dökülür ve bu dişlerin yerini kalıcı dişler alır. Dişlerinin dökülme sırası da yine beslenme alışkanlıkları ile ilgilidir. Çocuklardaki fiziki ve genetik değişimler süt dişi dökülme tarihlerini de değiştirebilecektir. Bunun dışında beslenme alışkanlığındaki düzenli ve düzeyli alışkanlıklar, etkili yapılan ağız bakımı,süt dişlerinin tam zamanında dökülmesini sağlayabilir.  Dişlerin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için süt dişlerinin de zamanında dökülmesi gerekir.

Çocuklarda Süt Dişleri Nasıl Korunur?

Çocuk süt dişlerinde çürük ve iltihaplanma gibi sağlık sorunları yaşandığında bu dişlerin tedavi edilmesi şarttır. Eğer bu dişler tedavi edilmeyecek düzeyde ise bu dişlerin çekimi yapılmalıdır. Çürük süt dişleri çekilmeli mi konusunda en doğru bilgiyi muayeneyi yapan periodontoloji uzmanı verecektir. 5 yaşında süt dişi sallanması sorunu çocuklarda sık olarak ortaya çıkabilen sorunlardan biridir. Bu sorunu engellemek için alanında uzman bir diş doktorundan bilgi edinmek ve önerileri uygulamak gerekir. 

Ancak çürüklerle karşılaşmadan önce çocuklarda süt dişlerini koruma açısından dikkat edilmesi gereken bir takım noktalarda bulunur. Aşırı şekerli gıdaların tüketilmemesi, çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırılması, dişlerin ip ile ve gargara yöntemiyle temizlenmesi gibi seçenekler dişleri korumak için yeterli olacaktır. Çocuklarda süt dişleri 12 yaşında tamamen dökülmüş olacak ve yerini kalıcı dişler alacaktır. Çocuklarda süt dişlerinin zamanında çıkması ve zamanında dökülmesi tamamıyla bebeklerin gelişimleri ile ilgilidir. Anne sütü emen ve besinini tam anlamıyla alan çocuklar doğru zamanda süt dişlerini çıkaracak ve aynı zamanda dökecektir.