Ağız Kuruluğu
Ağız Kuruluğu

Ağız Kuruluğu Neden Olur?

 

Sıklıkla araştırılan sorunlardan biri olan ağız kuruluğu, bu sorunu yaşayan kişiler tarafından nedeni nedir diye merak edilen bir konudur. 

Psiko-sosyal durumlar ile karşı karşıya kalındığında veya susuz kalma durumlarından ağız kuruluğu meydana gelebilir. Detaylara inmeden hemen önce içinizi rahatlatmak isteriz ki istisnai durumlar dışında agiz kuruluğu tanısının ciddi bir sağlık sorunu ile arasında bir bağıntı bulunmamaktadır. Bazı kişilerde ağız kuruluğu nedenleri sorgulandığında görülmektedir ki bu rahatsızlık boğaz kurulugu faktörünü de tetiklemektedir. Ağız kuruluğu kimi zaman tüm gün boyunca sürebilirken bazı vakalarda ise sadece gece ağız kuruluğu sıkıntısı göze çarpmaktadır.


Ağız Kuruluğu Nedir?

Gelin ağız kuruluğu nedir bunun cevabını arayalım; ağız kuruluğu veya tıp literatüründeki adıyla kserostomi, ağız içindeki ortamın nemli şekilde kalmasını sağlayan tükürük bezlerinin çeşitli nedenler sonucu tükürük üretememesi durumudur. Ağız içi kuruluk nedeni olan tükürük yoksunluğu, ağız yapısındaki bakteriler ve mikroplarla mücadele edecek sıvının olmaması anlamına gelir. Tükürük aynı zamanda içerisindeki enzimler sayesinde besinlerin sindiriminde de bir görev üstlenmektedir. Vakti geldiğinde uzmanlarca tedavi edilmezse diş ve diş eti enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Sizin de sürekli susamak ve ağız kuruluğu kapsamında şikayetleriniz varsa Donatım Diş ailesiyle tanışıp sorununuzu ilerlemeden çözebilirsiniz.


Ağız Kuruluğu Nedenleri

Ağız kuruluğu nedeni birçok faktöre bağlı olabilmektedir. Akla ilk gelmesi gereken maddeler arasında susuzluk olmalıdır.  Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. Su; erkeklerin bedenin %55-60 arasında, kadınlarda ise %50-55 oranında bulunur. İyonların hücre içi değişiklikleri, besinlerin ve atık ürünlerin taşınması, vücut ısısının düzenlenmesinde rol oynar. Susuzluk nedeni tıbbi açıdan ele alındığında vücuttan %0.5-1.0 arası bir oranda su kaybedilmesi durumunda beynin susama merkezi uyarılması durumudur. 


Vücut suyunun %20 ve üstü miktarlarda kaybedilmesi hayatın sona ermesine sebep olabilir.  Ayrıca gün içinde tüketilen her 1 kkal ‘’kilokalori’’ enerji için yaklaşık 1 mL ‘’mililitre’’ suya ihtiyaç duyulduğu unutulmamalıdır. Bir başka deyişle sağlıklı sayılan bir yetişkinin kilogram başına yaklaşık 35 mililitre su içmesi gerekir bu da  60 kg olan bir bireyin günde  2,1 litre su tüketmesi anlamına gelir.

Ağız kuruluğunun nedenleri arasında aşağıdaki maddeler gösterilmektedir;


  • – Bazen dostlarımız bazen de en azılı düşmanlarımız olan ilaçlar: çeşitli hastalıklarda ‘’yüksek tansiyon, depresyon, anksiyete gibi’’ kullanılan kimi ilaçlar ağız kuruluğunu tetikleyen etkenlerdendir. İlaçlar arasında ağrı kesici ve kas gevşetici haplar da bulunur.
  • – Dil damak kuruması yaşlılık veya yaş alma durumu getirdiği tecrübe avantajının yanında bazı sıkıntıları da içinde barındırmak zorunda kalır: Yaşlılarda yaşanılan ağız kuruluğunun nedenleri arasında yetersiz ve dengesiz beslenme, kronik sağlık problemleri, vücudun ilaçları kullanabilme yeteneği yer alır. 
  • – ‘’Allah düşmanıma göstermesin’’ denilen hastalıklardan biri kanser: doktorlar tarafından uygun görülen kemoterapi ilaçları ağız yapısında bulunan tükürüğün yapısını ve toplam tükürük miktarını etkileyebilmektedir. Özellikle baş ve boyun bölgelerine etki eden radyasyon ışınları tükürük bezlerine hasar verebilmektedir. 
  • – Ağız kuruluğu sebebi olarak gösterilen diğer hastalıklar: diabetes mellitus veya halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığı, felç ‘’inme’’ durumu, veya hafıza yitimi olarak bilinen alzheimer hastalığı.
  • Son olarak hem ceplerinizin hem de sağlığınızın düşmanı olan tütün ve alkol ürünleri: Sigara veya alkol ürünleri kullanmak ağızda acı tat ve kuruluk hissi bırakabilmektedir.

Tavsiye: Diş Çürümesinin Nedenleri


Ağız Kuruluğu Hangi Hastalığın Belirtisidir?  

Doktora gitmeden önce internet ortamında ağız kuruluğu hangi hastalığın belirtisi şeklinde bilgiler bulmaya çalışan vatandaşlar parkinson, depresyon, AIDS, alzheimer, diyabet, anemi, sjögren sendromu, romatoid artrit yani eklem romatizması gibi bulgulara ulaşacaktır. Siz de ağızda kuruluk hissi problemini yaşıyorsanız internetteki verilerin bilgilendirmek amaçlı olduğunu göz önünde bulundurarak işin uzmanlarına kendinizi emanet etmelisiniz.


Ağız Kuruluğu İçin Ne İyi Gelir?

Ağız kuruluğuna ne iyi gelir sorusunu Donatım Diş uzmanlarına daha yakından sormanız sizin sağlığınız açısından daha yararlı olacaktır. Aşağıda konuya dair bazı maddelere yer verilmiştir;


  • – Öncelikle gün içinde en az 2-3 litre su içmeye özen gösterin ve dişlerinizi en az iki dakika olmak üzere günde 2 kez fırçalayın. Gerekli görülürse diş ipi de kullanılmalıdır.
  • – Fırçalamanın yanı sıra güvenilir markalardan edinilen gargaralar da susuzluğunuza iyi gelebilir.
  • – Eğer sakız çiğneme alışkanlığınız yoksa şekersiz sakız çiğneyerek tükürük bezlerini aktif hale getirebilirsiniz.
  • – Beslenmenize dikkat ederek basit şeker içeren yiyeceklerden ve kola, gazoz gibi asitli içeceklerden uzak durunuz. 
  • – Yemeklere ayrı bir aroma verse de aşırı baharat kullanımından uzak durunuz.
  • – Kafein içeren içecekler tüketmeyin. Uyuşturucu madde, alkol, sigara gibi maddelerin tüketiminden uzaklaşın.bunu değiştirerek burnunuzdan nefes almayı deneyin.
  • – Eğer yaşınız gereği takma diş kullanıyor iseniz uyuma öncesi bu dişlerinizi çıkararak uyuyunuz

Dikkatinizi Çekebilir: Ağız Kokusu Neden Olur?


Ağız Kuruluğu Diş Ağrısı Yapar mı?

Son olarak ağız kuruluğu diş ağrısı yapar mı? Sorunuza yazımızın bu bölümünde yer vereceğiz; tek kelime ile kısa ve öz bir cevap istiyorsanız evet ağız kuruluğu diş ağrısına neden olabilmektedir. Tükürük içinde yer alan enzimler ağızdaki bakterilerle savaşarak plak oluşumunu engeller. Ağız kuruluğu durumunda ise diş ve diş etlerinde biriken plaklar diş ağrısı problemini beraberinde getirebilmektedir. Ağzınızda bir çürük yok ve dişiniz ağrıyorsa önce bilgilenmek amaçlı ağız kuruluğu için ne iyi gelir başlığımızı okuyabilir ardından da bir sağlık kuruluşuna gidebilirsiniz. Hayat kalitesini ciddi anlamda düşüren diş ağrısında vakit kaybedilmeden gerekli önlemler alınmalıdır. Eğer sorun ağız kuruluğu ile ilgili bir sorundan kaynaklı ise doktorunuz önlemleri sizin için sıralayacaktır.