İltihaplı Diş Çekilir Mi?

İltihapli Diş Çekilir Mi
İltihapli Diş Çekilir Mi

Diş çekimi birçok kişi için korkutucu bir durum olabilir. Bir de dişte iltihaplanma söz konusuysa dikkat edilmesi gereken ekstra durumları ortaya çıkarabilir. İltihaplı diş çekilmez gibi genel düşünce söz konusudur. Ancak durum buradan söylenenden çok daha farklıdır. Ayrıntıyı iyi bilmek gerekir. Bunun için de diş problemlerinde direkt olarak diş hekiminize muayene olmanız gerekecektir. Gerekli görüntüleme işlemleri ile dişteki sorun daha iyi tespit edilecektir. 

 

İltihaplı Diş Belirtileri

 

Dişin çekilebilmesi için öncelikle diş hekimlerinin gerekli tetkikleri yapması gerekecektir. Hastanın rahatsızlık belirtilerini dinledikten sonra diş kontrolü sağlanır. Görüntüleme sistemleri ile birlikte diş eti, diş minesi, çene veya diş kökünde duruma bakılır. Dişte enfeksiyon belirtileri fazlaysa dişin çekimi yapılabilir. Bu belirtiler de genel olarak şu durumlarla belirtilebilir;

 

  • -Rahatsız edici ağrı
  • -Diş çevresinde diş etinde görünür şişlik
  • -Şiş bölgeyi sıktığında sarı irin çıkması
  • -Diş röntgeninde diş köklerinde hasar olması
  •  

İltihaplı Dişte Ne Yapmak Gerekiyor?

 

Apseli diş sorunuyla karşılaşıldığı ne yapılması gerektiği merak edilebilir. Hatta böyle bir sorun için kulaktan dolma çok yanlış bilgileri de duyabilirsiniz. Özellikle de böyle bir durumdayken dişin çekilmesinin sakıncalı olduğu söylenebilir. Buna karar verecek olan diş hekimidir. Önceliğiniz muayene olmalıdır. Bazı durumlarda korktuğunuz gibi dişin çekilmesine bile gerek duyulmayabilir. Diş çürümesi yaşanıyorsa ve henüz diş köküne zarar vermemişse çürük temizlenerek diş dolgusu uygulanabilir. 

Ancak şişlik söz konusuysa ve ilerlemişse, hekim tarafından bu şişin indirilmesi için tedavi uygulanır. Gerekli görüldüğü durumlarda antibiyotik kullanımı da gerekebilir. Ardından diş tedavisine geçilir. İltihap diş kökü ve sinirlerine zarar vermeye başlamışsa dişin çekilmesine karar verilebilir. Ancak apse yapmış dişte her zaman diş çekimine gerek duyulmaz. 

 

İltihaplı Diş Çekimi Ne Zaman Gereklidir?

 

İltihaplı diş eğer ki boyun, baş ve çene bölgelerine kadar etkisini göstermişse ciddi hayati tehlike oluşturabilir. Diş hekimi böyle durumlar apseyi boşaltarak bir tedavi planı belirler. 

Ancak iltihap sinirlere ulaşmış ve zarar vermiş bir durumdaysa dişi dolguyla kurtaramayabilir. Bu durumda dişin çekilmesi daha doğru olacaktır. Bu işlem sonrasında halen diş bölgesi ve iç kısımda iltihap kalmış olabilir. Bunun için de antibiyotik tedavisi tercih edilir.

 

Apseli Diş Çekilirse Ne Olur?

Apse yapmış dişin çekimi eğer ki sterilize bir ortamda yapılırsa herhangi bir şekilde ağrı ve travma oluşturmaz. İltihabın yoğunluğu fazla olduğunda iltihaplı diş çekilirse zorlayıcı durumlar olabilir.

 

Tavsiye : Diş apsesine ne iyi gelir

 

İltihaplı Diş Çekimi Ne Zaman Yapılamaz?

 

İleri derecede iltihaplı bir durum söz konusu olduğunda diş çekiminde zorlanmalar yaşanabilir. Diş hekimi böyle bir durumda daha çok tedaviye yönelik işlemler yapabilir. İleri durumlar yüzde şişme ve ağızdaki bölgenin gerilmesi ile kendini belli eder. Böyle bir durumda diş hekimi, dişi çekerek iltihabın kana karışmasını göze alamaz. Çünkü bu durum ciddi hayati riskler içerebilir. Kişide beyin hasarı oluşabilir.